Çocuklarla Felsefe oturumlarına başlamadan önce bir oyun oynamak, sınıfın daha enerjik ve etkileşime açık hale gelmesinde yardımcı oluyor. Bu yüzden oyunlar, Çocuklarla Felsefe’de önemli bir yer tutuyor. Sadece bir oyun gibi görünse de birbirini iyi dinlemeyi, odaklanmayı, topluluğu takip etmeyi gerektirdikleri için aslında düşünce kaslarını da çalıştırmaya başlıyorlar. Öte yandan daha dersin başından herkesi içine kattığı için, etkileşim ve katılıma da destek veriyorlar.

Bu oyunlar malzeme gerektirmediği için herhangi hazırlık veya materyal olmadan oynanabiliyorlar. Sadece felsefe oturumlarında değil, oyunun iyi geleceğini düşündüğünüz her yer ve zamanda oynayabileceğiniz oyunlar, yani özellikle felsefeye yönelik bir yapıları yok.

Öğretmen eğitimlerimizde önemli yer tutan Düşünce Oyunlarını, tüm bu özellikleri nedeniyle, şu anda ülkemizde yaşanan zorlu süreçte tüm öğretmen ve öğrencilere iyi geleceğini düşünerek herkese açık bir platformda paylaşmak istedik.

Oyunun iyileştirici ve birleştirici gücüne ihtiyacınız olan her yerde, bir okul binası veya sınıf olmasa da, hiçbir malzeme olmasa da her zaman o gücün size ve öğrencilerinize destek olması dileğiyle…

TANIŞMA OYUNU

Tanışma Oyunu, yeni bir grubun birbirinin adını öğrenmesi için kullanılabilecek bir oyun olduğu gibi, grup birbirini tanıyorsa da bir hafıza oyunu olarak oynanabilir. Öğretmen/Kolaylaştırıcının isimleri öğrenmesi için de eğlenceli bir yöntem.

Oyunun PDFini indirebilirsiniz.

21

Malzemesiz oynanabilecek bir sayma oyunu, dikkat ve konsantrasyon gerektiren eğlenceli bir oyun.

Oyunun PDFini indirebilirsiniz.

RASTGELE KELİMELER

“Rastgele Kelimeler” kelimeler arasında bağlantı kurmak üzerine kurulu. Herkesi daha en baştan konuşmaya teşvik eden, yaratıcı düşünme kaslarını da çalıştırmaya başlayan bir oyun.

Oyunun PDFini indirebilirsiniz.

İBİDİ BİBİDİ BOP

Oyun boyunca eklenen farklı yönerge gittikçe daha kafa karıştırıcı ve eğlenceli hale gelen, dikkat gerektiren bir oyun. Sınıflarımın en sevdiği oyunlardan biri.

Oyunun PDFini indirebilirsiniz.

SAYI SAYMA

Grup olarak sayı sayarken tüm dinleme dikkatimizi topluluğa vermeyi gerektiren bir sayı sayma oyunu.

BAM!

Bam! Dikkat ve hız gerektiren, eğlenceli bir grup oyunu.

AYNA

Ayna, bir taklit oyunu. Büyük bir grupta, çiftlere kendi içlerinde düşünme ve prova zamanı verip sonra grup önünde Ayna olmaları ve grubun tahmin etmeye çalışması şeklinde oynanıyor. (Burada sadece oyunu anlatma amaçlı bir çift yapmış olsa da sınıfta her çift eşiyle önce prova yapıp sonra tek tek öne gelerek yapıyor).

OTUR

Sayı Sayma oyununun bir başka versiyonu. Grubun birbirini dikkatle gözlemlemesi gerekir. Katılımcı sayısı arttıkça zorluğu artar.

DUYGUSAL AYNA

Çiftler halinde oynanan bir aynalama oyunu. Bir kişi uydurma bir dil konuşurken belli bir duyguda konuşuyor, 10-15 saniyede bir duygusunu değiştiriyor, diğerin de kendi uydurma dilini konuşuyor ama eşinin duygusunu aynalıyor.

DUR-KALK

Oyuncuların birbirlerinin hareketlerini hızla algılayıp kopyalaması gereken, malzemesiz, basit, hareketli bir çember oyunu.

Categories:Yazılar
Published on :Posted on

Post your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *