
Her zaman kitapların, hikayelerin, düşüncelerin peşinde merakla koşan bir çocuk büyüyüp bunların hepsini içinde saklayan bir bölüm bulmuş. İstanbul Üniversitesi’nin Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri koridorunda gizlenmiş bu bölümde artık konuşulmayan gizemli diller, mitoloji ve felsefeyle dolu yıllar geçirmiş. Latin Dili ve Edebiyatı’ndan mezun olduktan sonra oradan ayrılmak istememiş ve yüksek lisansını da orada yapmış.
Bu büyülü yolculuğu çocuklarla nasıl paylaşırım diye düşünürken Çocuklar İçin Felsefe ile tanışmış ve Çocuklar İçin Felsefe’ye adım attığında meraklı yolculuğunda bir sihirli kutu daha bulmuş. Bu sihirli kutunun içinden çıkan düşünce yolculukları onu bir çok yere götürmüş. Hem de tek başına değil bazen bir sürü çocukla, bazen Çocuklar İçin Felsefe’nin o düşünce yollarında yürüyen diğer kaşiflerle…
Bazen bu kaşiflerle çok uzaklarda karşılaşmış. Danimarka’daki SOPHIA (Avrupa Çocuklar İçin Felsefeyi Geliştirme Vakfı) toplantısına katılmasıyla yeni bir topluluğun içinde bulmuş kendini. Bu toplulukla çalışıp birlikte daha büyük faydalar yaratmalarına katkıda bulunma şansını da yakalamış ve SOPHIA Yönetim Kurulu Üyesi olarak aralarına katılmış. Bu çok yetişkin titrin altında dünyanın her yerinde Çocuklarla Felsefe alanına katkıda bulunmak için çalışanların bazen başka ülkelerde toplanıp deneyimlerini, fikirlerini paylaşmış, bazen kendi uzak ülkelerinden sürekli haberleşerek birbirlerini ve alanı geliştirmek için çalışmışlar.
Eğitimini, İngiltere’nin önde gelen Çocuklar İçin Felsefe kurumları olan The Philosophy Foundation, SAPERE ve Dialogue Works’ten İleri Seviyeye kadar P4C Eğitmen Eğitimleri alarak sürdürüp çocuklarla felsefenin yeni hazinelerini keşfetmiş.
Kendi ülkesindeki çocuklar da felsefeyle daha çok haşır neşir olsun diye koymuş kafasına. Kitaplar çevirmek, kitaplar yazmak, yayınevlerine kitaplar önermek için kolları sıvamış. Çocukları yolculuğuna katacak kitaplar yazmış: “Ne İstersen Makinesi”, “Çöl Prensi ve Buz” ve “Simidin Ortası”. Bu arada anaokulundan liseye kadar pek çok çocukla hem okulda sınıflarında, hem çeşitli çevrimiçi ve yüz yüze atölyelerde bir araya gelmiş. Çoğunlukla elinde çok sevdiği çocuk kitaplarıyla çıkmış karşılarına ve çocuklar, resimli kitaplar ve felsefe birleştiğinde ortaya çıkan büyüyü izlemiş.
Daha çok çocukla buluşmak, daha çok çocuğa ulaşabilecek öğretmenleri bu serüvene dahil etmek için Philotopia’yı kurulmuş. Philotopia ile öğretmenlere Çocuklarla Felsefe eğitimi vermeyi ve başka diyarlardaki uzmanları PhiloTalks seminerleriyle Türkiye’deki eğitimcilerle buluşturmayı sürdürüyor.

Masal sevmeyenler için yetişkin versiyonu şöyle:
Tuğçe Ebesek Büyükuğurlu, lisans ve yüksek lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Latin Dili ve Edebiyatı bölümünde tamamlamıştır. İngiltere’nin önde gelen Çocuklar İçin Felsefe kuruluşları olan The Philosophy Foundation’ın “Specialist Philosopher Training” ve Advanced Facilitation” eğitimlerini, SAPERE’nin P4C Eğitmen Eğitimini, Dialogue Works’un P4C+ Advanced eğitimi ile A-Z Thinking Moves eğitimlerini almıştır. 1993’de kurulmuş olan Avrupa Çocuklar İçin Felsefe Geliştirme Vakfı SOPHIA’da yönetim kurulu üyesi olarak görev yapmaktadır (Ağ Toplantıları Koordinatörü).
The Philosophy Foundation ekibinde 2. Seviye Felsefe Uzmanı olarak görev almakta, The Philosophy Man ekibinde aktif çalışmaktadır ve Dialogue Works A-Z Thinking Moves eğitimini Türkiye’de vermek üzerek akreditasyon sahibidir.
PhiloTalks seminerleriyle dünyaca ünlü P4C uzmanlarını Türkiye’deki eğitimcilerle buluşturmaktadır.
“Düşünce Deneyleri” serisiyle Çocuklarla Felsefe alanında özgün çocuk kitapalrı yazmaktadır. Seriden çıkan kitaplar: “Ne İstersen Makinesi”, “Çöl Prensi ve Buz” ve “Simidin Ortası”. Alanyazınına katkıda bulunmak için çeviriler yapmaktadır (Felsefe Makinesi, Peter Worley). Okullarda anaokulundan liseye kadar sınıflarda Çocuklar İçin Felsefe derslerini yürütmekte, çocuklar, gençler ve yetişkinler için çevrimiçi ve yüzyüze atölyeler düzenlemektedir.
